La nova Plaça Major de Vila-Real

Des de fa poc més de tres anys, Vila-Real gaudeix de la renovada Plaça Major que els arquitectes EnriqueFernández-Vivancos i Lara Llop han construït després de guanyar el concurs d’idees que va convocar el COACV a nivell nacional.

La Plaça Major està connectada amb la Plaça de La Vila. Aquesta darrera suposa l’origen urbà del poble de Vila-Real, remuntant-se al segle XIII quan Jaume I decideix assentar allí les vides dels llauradors que conreaven la plana. La Plaça de la Vila es caracteritza pels pòrtics apuntats que rodegen mitja plaça. La meitat restant, és la que obri a la Plaça Major, dels anys 50-60 i amb un escàs valor arquitectònic i urbà. A pesar de la aparença decrèpita de l’antiga plaça, sí que hi tenia un gran valor sentimental per als vilarealencs, on la font i l’estàtua del rei Jaume I dominaven l’espai, encara que aquests elements restaven protagonisme a l’edifici de l’Ajuntament i suposaven dos obstacles a l’hora d’aprofitar la superfície de la plaça al complet per a diferents esdeveniments multitudinaris que allí es donen.

L’actual plaça podríem dir que està projectada per a les persones. S’amplia la superfície utilitzable, que s’ha pavimentat amb ceràmica. S’inclou un aparcament sota terra i les eixides de vehicles es resolen amb unes rampesaccessibles revestides amb gespa artificial. Com que es tracta d’una plaça que pretén dinamitzar la vida del centre de la ciutat, s’ha disposat un element d’ombra de grans vols, revestit amb ceràmica i que inclou els accessos a l’aparcament, un escenari i la il.luminació.

Les possibilitats de l’actual plaça s’han incrementat. Des de la possibilitat de celebrar grans concerts sense barreres arquitectòniques que facen perillar la seguretat dels assistents, xicotets recitals a l’escenari cobert, fins a vesprades d’esbarjo mentre els xiquets hi juguen a les rampes o llargues converses davall l’ombra del llarg para-sol. A més, amb l’actual disseny l’edifici de l’Ajuntament s’incorpora a la plaça, que es tanca en “U” per reforçar el seu protagonisme. Pel que fa a la relació amb la Plaça de La Vila, la contemporaneïtat de la nova plaça queda relegada a un segon pla i el element volat que domina la Plaça Major es trenca a favor de respectar la quadratura de la plaça primigènia, la de la Vila. D’aquesta manera, i amb un mur revestit amb pedra calcària, la mateixa que els arcs de l’espai porticat, amb una inscripció d’un fragment de la Carta Pobla de Jaume I, la tradició rep un respectuós homenatge del disseny actual, ajudant al usuari en la comprensió de l’espai urbà.

Les atrevides i aristades línies de la plaça, la col.loquen a la avantguarda del disseny urbà i arquitectònic a nivell nacional, i ha rebut lloances per tot arreu. Encara que en termes generals i davant opinions tant enfrontades al respecte de si un espai històric s’ha de tractar amb tanta modernitat, difícilment s’arribaria a un acord, però davall el propi criteri, considere que la proposta ha estat encertada, molt interessant i ha revitalitzat completament la vida del centre històric de la ciutat de Vila-Real.

Héctor Borràs

P.-mayor1

estat original de la Plaça

0_1074_1

vila real2

1332118535-escalera-749x1000

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s